ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ;



    Το παιδί από τη στιγμή της γέννησης του διαθέτει κάποια έμφυτα χαρακτηριστικά τα οποία κληροδοτούνται μεταξύ άλλων σε αυτό. Ένα νεογέννητο παιδί αποτελεί ένα ακατέργαστο υλικό στο οποίο μπορούν να μεταδοθούν και να διαμορφωθούν διάφορα επιθυμητά χαρακτηριστικά ή να μεταβληθούν διάφορα ανεπιθύμητα. Αυτό σημαίνει πως ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού αυτό δείχνει στους γονείς του μέσα από τις αντιδράσεις του στα ερεθίσματα που δέχεται κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του, γι΄αυτό και οι τελευταίοι είναι σε θέση να τα αλλάξουν εάν το επιθυμούν.

   Ο πρώτος 1.5 χρόνος είναι σημαντικός για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού και η ανάγκη για την παρουσία της μητέρας ή γενικά κάποιου σταθερού ατόμου που φροντίζει το παιδί μεγάλη. Κατά τον 5ο-6ο μήνα το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και γι΄ αυτό χρειάζεται ένα σταθερό άτομο το οποίο θα του προσφέρει ένα περιβάλλον χωρίς εντάσεις, ηρεμία και ασφάλεια για να μπορέσει έτσι να αναπτύξει έναν ήρεμο και ισορροπημένο χαρακτήρα.
  
   Τον σημαντικότερο ρόλο λοιπόν στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού διαδραματίζει η οικογένεια. Από την ηλικία των 2-5 ετών η οικογένεια μπορεί να μάθει στο παιδί να σέβεται, να υπακούει, να ζητάει κάτι με ευγενικό τρόπο, χωρίς ξεσπάσματα. Έπειτα, το παιδί εισάγεται στη σχολική ζωή όπου έρχεται σε επαφή με άλλα άτομα πέραν της οικογένειας του και δέχεται πολλαπλά ερεθίσματα που μπορούν να επηρεάσουν τον μέχρι τότε διαμορφωμένο χαρακτήρα του. Η οικογένεια εδώ καλείται να παρέχει στο παιδί ένα ισορροπημένο πρόγραμμα στο σπίτι, τον δικό του χώρο μελέτης και παιχνιδιού, ένα σταθερό εξωσχολικό πρόγραμμα αλλά και ώρες ξεκούρασης. Πρέπει να επιβραβεύει και να στηρίζει το παιδί σε οποιαδήποτε προσπάθεια που καταβάλλει αλλά και να το περιορίζει όπου το κρίνει απαραίτητο. Τέλος, περνώντας στην εφηβεία το παιδί αλλάζει παρέες, μπορεί να γίνει πιο αρνητικό και επιθετικό απέναντι στους γονείς του. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να γίνουν ακροατές του παιδιού, να είναι δίπλα του και όχι απέναντι του. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να διατηρήσουν τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του παιδιού αμετάβλητα.

   Έτσι λοιπόν, το παιδί γεννιέται με κάποια έμφυτα χαρακτηριστικά, είτε θετικά είτε αρνητικά, τα οποία ανάλογα με τα ερεθίσματα και τις καταστάσεις καλλιεργούνται και εκδηλώνονται ή μεταβάλλονται. Το παιδί λοιπόν, μέχρι και την εφηβεία δέχεται ερεθίσματα που μπορούν να μεταβάλλουν κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του. Γι΄αυτό και οι επιρροές, η ασφάλεια και η καθοδήγηση που δέχεται το παιδί από τους γονείς είναι καθοριστικοί παράγοντες στην δημιουργία ενός υγιούς, ακέραιου και ισορροπημένου χαρακτήρα. 


 Επιμέλεια κειμένου
Κωνσταντίνα Ρήγα  (Παιδαγωγός)

Σχόλια