Η απόκτηση φίλων είναι αδιαμφισβήτητα η πρώτη και σημαντικότερη αποστολή κάθε παιδιού κατά την εισαγωγή του στο σχολείο. Πρόκειται για μια ικανότητα που ορισμένα παιδιά τη κατέχουν έμφυτη σε μεγάλο βαθμό ενώ άλλα παιδιά είναι πιο ντροπαλά και χρειάζονται μια μικρή βοήθεια και καθοδήγηση για την απόκτηση φίλων. Ο ρόλος των γονέων σε αυτή τη περίπτωση είναι ιδιαίτερα σημαντικός και υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να κάνουν ώστε να βοηθήσουν ένα εσωστρεφές παιδί να δημιουργήσει φιλίες :
• Η ενθάρρυνση του παιδιού να συμμετέχει στις εκδηλώσεις,στις γιορτές και στις εκδρομές που διοργανώνει το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην απόκτηση φίλων.
• Η εγγραφή του παιδιού σε εξωσχολικές δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει στη κοινωνικοποίηση του και στη γνωριμία του με παιδιά της γειτονιάς ή ακόμη και του σχολικού του περιβάλλοντος.
• Μια άλλη ενέργεια των γονέων που θα μπορούσε να βοηθήσει το παιδί τους να κάνει φίλους είναι η διοργάνωση πάρτυ. Μπορούν να προσκαλέσουν όλα τα παιδιά της τάξης και να πάρουν οι ίδιοι μέρος χωρίς να τα αφήνουν να παίζουν συνεχώς μόνα τους. Έτσι θα αισθανθούν οικειότητα, και η οικειότητα με τους γονείς συνεπάγεται τις περισσότερες φορές και οικειότητα με το ίδιο το παιδί.
• Οι γονείς μπορούν, επίσης, να πηγαίνουν συχνά βόλτα με το παιδί τους σε κάποιο πάρκο της γειτονιάς στο οποίο θα είναι πολύ πιθανό να έρθει σε επαφή με συμμαθητές του.
• Τα παιδιά έχουν τη τάση να μιμούνται,γι'αυτό καλό θα ήταν να έρχονται και οι ίδιοι οι γονείς συχνά σε επαφή με φίλους και συγγενικά πρόσωπα και να διασκεδάζουν. Έτσι και τα παιδιά θα επιδιώξουν από μόνα τους να δημιουργήσουν τον δικό τους κοινωνικό κύκλο.
• Στη περίπτωση που δεν πετύχει τίποτα από τα παραπάνω τότε καλό θα ήταν οι γονείς να απευθυνθούν στη δασκάλα ή τον δάσκαλο του παιδιού. Κάθε εκπαιδευτικός γνωρίζει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ενσωματώσει ένα εσωστρεφές παιδί σε μια ομάδα ώστε να το βοηθήσει να κοινωνικοποιηθεί.
Είναι γνωστό λοιπόν πως το σχολείο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας και η αδυναμία ενσωμάτωσης σε αυτό καθώς και η αδυναμία επικοινωνίας με τους συμμετέχοντες θα αποτελέσει πρόβλημα και στη μετέπειτα ζωή του παιδιού. Γι'αυτό η άμεση παρέμβαση των γονέων αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση αυτής της αδυναμίας του παιδιού που θα του εξασφαλίσει όμορφα σχολικά χρόνια και μια ακόμα πιο όμορφη ενήλικη ζωή.
Επιμέλεια κειμένου
Κωνσταντίνα Ρήγα (Παιδαγωγός)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου