ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ


Τα σχολεία ξεκινούν, το φθινόπωρο έκανε την εμφάνιση του και η ανάγκη για μετακίνηση με το αυτοκίνητο γίνεται πλέον επιτακτική. Όταν όμως υπάρχει και παιδί θα πρέπει η μετακίνησή του με το αυτοκίνητο να γίνεται με όσο το δυνατόν ασφαλέστερο τρόπο. Έτσι εάν το παιδί σας έχει ηλικία κάτω των 12 ετών, πρέπει να κάθεται σε ειδικό κάθισμα που θα του προσφέρει αυξημένη προστασία, όχι μόνο σε περίπτωση ατυχήματος αλλά και σε όλη τη διαδρομή που θα κάνετε με το αυτοκίνητο.

Γιατί είναι σημαντικό το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου;


Εκτός του ότι η χρήση του παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική βάση νόμου, είναι απαραίτητο διότι θα συγκρατήσει το παιδί στη θέση του και θα απορροφήσει την ενέργεια της πρόσκρουσης σε περίπτωση ατυχήματος.


Πρέπει να γνωρίζετε ότι το 25% της μάζας σώματος ενός νηπίου είναι συγκεντρωμένη στο κεφάλι με αποτέλεσμα ο αυχένας να μην μπορεί να αντέξει τις παλμικές κινήσεις σε περίπτωση ατυχήματος. Έπειτα η σπονδυλική στήλη ενός παιδιού είναι πολύ εύθραυστη και θα πρέπει να υπάρχει σωστή υποστήριξη σε όλο το μήκος της πλάτης και του λαιμού. Ακόμα η δομή της θωρακικής κοιλότητας του νηπίου δεν είναι κατάλληλη ώστε να προστατέψει τα όργανα σε περίπτωση βίαιης σύγκρουσης με κάποιο αντικείμενο μέσα στο όχημα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ο χειρότερος τρόπος μετακίνησης του παιδιού είναι στην αγκαλιά σας ακόμα και αν φοράτε ζώνη ασφαλείας!

Ποιά είναι η σωστή χρήση του παιδικού καθίσματος;

  1. Η ασφαλέστερη θέση πάντα και για κάθε παιδί είναι τα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου.
  2. Προσαρμόστε το κάθισμα στο παιδί κάθε φορά που το μεταφέρετε. Ειδικότερα τον πρώτο χρόνο το βάρος και το ύψος του παιδιού αλλάζει συχνά. Ως εκ τούτου, το κάθισμα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα.
  3. Αφιερώστε πάντα χρόνο για να προσδέσετε το παιδί με άνεση. ΜΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ βιαστικά το παιδί και σιγουρευτείτε ότι είναι άνετο.
  4. Βεβαιωθείτε ότι η ζώνη ενήλικα περνάει μέσα από όλα τα σωστά σημεία του καθίσματος, όπως ορίζει ο κατασκευαστής του.
  5. Ποτέ μην τροποιείτε το κάθισμα ή τη ζώνη ασφαλείας.
  6. Ποτέ, μην βάζετε ένα κάθισμα που κοιτάει προς τα πίσω, σε θέση με ενεργό αερόσακο μπροστά από αυτό(ειδικότερα στη θέση του συνοδηγού).
  7. Επιλέξτε το σωστό κάθισμα για το βάρος και την ηλικία του παιδιού σας. Οι οδηγίες του κατασκευαστή και του πωλητή θα σας βοηθήσουν.
  8. Δοκιμάστε την εφαρμογή του στο αυτοκίνητο στο οποίο πρόκεται να χρησιμοποιήσετε ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ.
  9. Αναζητήστε την ένδειξη επίσημης έγκρισης από την Ευρωπαική Ένωση.


Τι πρέπει να προσέξω στην τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος;


  1. Ακολουθήστε τις οδηγίες τοποθέτησης από τον κατασκευαστή και κρατήστε το εγχειρίδιο χρήσης μέσα στο αυτοκίνητο.
  2. Εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με την εφαρμογή του ή και κάποια λειτουργία του, ρωτήστε κάποιον επαγγελματία.
  3. Το αυτοκίνητό σας μπορεί να υποστηρίξει τον συγκεκριμένο τύπο του παιδικού καθίσματος; Υπάρχει οποιαδήποτε σημαντική λεπτομέρεια για την ασφάλεια του παιδιού;

Και αν επιλέξω μεταχειρισμένο κάθισμα;

  1. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση μεταχειρισμένου καθίσματος.
  2. Μπορεί να έχει υποστεί φθορά και να μην πληρεί τα τρέχοντα σύγχρονα πρότυπα ασφάλειας.
  3. Οι οδηγίες τοποθέτησης και συναρμολόγησης επίσης μπορούν να λείπουν.

Σημαντικές συμβουλές:

  • Ποτέ μην αφήνετε ένα μικρό παιδί δεμένο στο κάθισμά του μέσα στο αυτοκίνητο χωρίς επίβλεψη για να βγείτε από το αυτοκίνητο και να κάνετε οποιαδήποτε δουλειά σας. Έχουν προκύψει θάνατοι από αφυδάτωση, απαγωγές παιδιών και πολλοί άλλοι κίνδυνοι.
  • Το σήμα με το καθιερωμένο πλέον "baby on board" είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε κάθε αυτοκίνητο που μεταφέρει παιδί, μιας και οι άλλοι χρήστες του οδικού δικτύου θα είναι πιο προσεκτικοί όταν προσεγγίζουν το αυτοκίνητο. Επίσης σε περίπτωση οδικής σύγκρουσης οι ομάδες διάσωσης θα γνωρίζουν ότι στο όχημα ενδεχομένως επέβαινε και παιδί.

Σχόλια