ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΙΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ


Σε λίγες ημέρες η σχολική χρονιά ξεκινάει και πολλοί από σας ανησυχείτε ήδη για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να  προετοιμάσετε τα παιδάκια σας στο καινούργιο ξεκίνημα τους.

Αρχικά θα πρέπει να μιλήσετε μαζί με το παιδί,να το ρωτήσετε για το πως φαντάζεται το ίδιο την πρώτη μέρα του στο καινούργιο σχολείο και να προσπαθήσετε και εσείς από την πλευρά σας να του δημιουργήσετε θετικές προσδοκίες. Πρέπει να του αναφέρετε ότι θα γνωρίσει και θα συναναστραφεί με άλλα παιδιά της ηλικίας του και ότι με τη βοήθεια της δασκάλας και της παράδοσης μαθημάτων θα είναι σε θέση αποκομίσει καινούργιες γνώσεις. 
Καλό είναι πριν αρχίσει το σχολείο να έχετε ήδη επισκεφθεί το χώρο που θα φοιτήσει το παιδί σας ώστε να το έχει δει μια φορά,να μην του φανεί ξένο και έτσι να μην αισθανθεί σαν απότομη την αλλαγή του περιβάλλοντος. Για να δημιουργήσετε μια ευνοϊκή προδιάθεση για την πρώτη μέρα στο σχολείο σας προτείνουμε να αγοράσετε την τσάντα,τα τετράδια το μπουκαλάκι για το νερό μαζί με το παιδί ώστε να έχει την ευκαιρία να διαλέξει αυτό που του αρέσει και να νιώσει περαιτέρω οικειότητα με την ιδέα "σχολείο".

Αν παρόλες τις παραπάνω ενέργειες το παιδί σας αρχίσει να κλαίει και να νιώθει αμήχανα,πρέπει να το καθησυχάσετε,να του εξηγήσετε ξανά ότι θα γυρίσετε αργότερα να το πάρετε από το σχολείο και να του λέτε συνεχώς ότι το αγαπάτε και ότι θα περάσει όμορφα. Επίσης καλό είναι να παρακινείτε το παιδί σας να σας βοηθάει με την ετοιμασία του κολατσιού του,της τσάντας του και να βρίσκετε μαζί τα ρούχα της επόμενης μέρας. Με όλα αυτά θα κάνετε το παιδί να νιώθει ευχάριστα και άνετα. 

Στην περίπτωση που το παιδί διαμαρτυρηθεί για κάποιο σωματικό πόνο πρέπει να το ηρεμήσετε και να του πείτε ότι σε λίγο θα περάσει και ότι θα πάει στο σχολείο. Αν βέβαια ο πόνος συνεχιστεί πρέπει να επισκεφτείτε τον παιδίατρο.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε. Να θυμάστε ότι πρέπει να επιδείξετε υπομονή  σε αυτό το καινούργιο ξεκίνημα του παιδιού σας καθώς αυτό καλείται να ενεργήσει σε ένα άγνωστο προς αυτό περιβάλλον το οποίο όπως είναι λογικό του προκαλεί φόβο και άγχος.
Αν βέβαια υπάρχει ακόμα η άρνηση του παιδιού παρά τις προσπάθειες  σας το καλύτερο είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.


Καλή σχολική χρονιά!

Σχόλια