5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ Η ΚΟΡΗ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Ν' ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ


Η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία μπορεί να είναι δύσκολη για τα κορίτσια. Η ζωή, το σώμα και οι κοινωνικοί κύκλοι τους αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς. Οι φιλίες που ήταν εύκολες στο δημοτικό σχολείο, έγιναν δύσκολες στο γυμνάσιο και το λύκειο. Οι ακαδημαϊκοί γίνονται πιο απαιτητικοί. Επωμίζονται περισσότερες ευθύνες και οι εξωσχολικές δραστηριότητές τους γίνονται όλο και πιο απαιτητικές.

Να είσαι γονιός εφήβου είναι εντελώς διαφορετικό από το να είσαι γονιός μικρού παιδιού. Καταλαβαίνεις ότι το παιδί σου καθώς μεγαλώνει χρειάζεται περισσότερη αγάπη και ενθάρρυνση από εσένα. Τα εφηβικά χρόνια είναι μια περίοδος που οι γονείς χρειάζεται να κάνουν λίγο πίσω  και το παιδί να αποκτήσει περισσότερη ανεξαρτησία. Να το ενθαρρύνουν και να του χορηγήσουν αξίες και μαθήματα που θα το κάνουν έναν ισχυρό ενήλικα κάποια μέρα.

Προτού η έφηβη κόρη σας εξελιχθεί σε μια ώριμη γυναίκα, αυτή τη δύσκολη γι' αυτήν περίοδο, έχει την ανάγκη να ακούσει από εσας 4 απλές φράσεις.

1. Συγγνώμη

Ο πιο γρήγορος τρόπος να καταστρέψετε τη σχέση σας με την κόρη σας είναι να μην ζητάτε συγγνώμη ή να μην παραδέχεστε τα λάθη σας. Παρόλο που σας είναι δύσκολο να πάτε και να της μιλήσετε ή να της ζητήσετε συγγνώμη, σκεφτείτε ότι θα είναι πιο εύκολο να σας συγχωρήσει γρήγορα και να προχωρήσετε.

2. Σ' αγαπώ

Μπορεί να μην σας το λέει, μπορείνα ενεργεί σαν να μη νοιάζεται, αλλά πρέπει να το ακούσει. Βρείτε τρόπους να πείτε σ ' αγαπώ - με ένα φιλί και μια αγκαλιά, με μια σημείωση στο κρεβάτι της, με το αγαπημένο της γεύμα, με πραγματικά λόγια - απλά μην ξεχνάτε να το λέτε.

3. Η οικογένειά σου σε αγαπά

Κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων οι φίλοι αρχίζουν να υπερισχύουν της οικογένειας. Είναι φυσιολογικό αλλά είναι τόσο σημαντικό το παιδί σας να καταλάβει ότι οι γονείς, τα αδέλφια, οι παππούδες του θα είναι πάντα εκεί γι' αυτήν. Η μητέρα μου συνήθιζε να λέει σε τακτική βάση " οι φίλοι πάνε και έρχονται, αλλά η οικογένεια είναι για πάντα ". Τότε δεν το καταλάβαινα, είχα ως προτεραιότητα να βγω με τους φίλους μου αντί να σχεδιάσω οποιαδήποτε οικογενειακή δραστηριότητα. Τώρα πια όμως καταλαβαίνω ότι είχε δίκιο!

4. Είναι καλό να φεύγεις

Είναι εντάξει να απομακρύνετε από φιλίες που δεν είναι καλές γι' αυτήν.  Είναι καλό να φεύγει από εκείνους που της ζητούν να κάνει επιλογές ενάντια των αξιών της. Διδάξτε της να απομακρύνεται από κακές επιρροές και να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά της, αφού θα είστε πάντα εκεί με ανοιχτές αγκάλες.

5. Μπορείς να μου μιλήσεις για οτιδήποτε

Είναι σημαντικό να μπορείτε να μιλήσετε μαζί της ήρεμα για διάφορα πράγματα. Επίσης είναι σημαντικό γι' αυτήν να ξέρει ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί.

Σχόλια