8 ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΣΑΣ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ


Το σπίτι σας βρίσκεται σε μια μόνιμη "πρωινή τρέλα"; 
Οι περισσότερες οικογένειες - ιδίως εκείνες με παιδιά που έχουν προβλήματα μάθησης και προσοχής - αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη μετακίνηση από το σπίτι στο σχολείο και άλλες δραστηριότητες το πρωί. Οι συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιστοποιήσετε τις πρωινές σας ρουτίνες.

Ξεκινήστε από τη νύχτα

Προετοιμαστείτε από το βράδυ για το πρωί σας. Πριν από την ώρα του ύπνου ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιλέξει τα ρούχα για την επόμενη μέρα, κάντε μπάνιο ή ντους, φτιάξτε το πρόγραμμα της επόμενης μέρας και ελέγξτε ότι τα βιβλία, οι εργασίες, τα υλικά δραστηριοτήτων βρίσκονται στην τσάντα του παιδιού.
Αφού το παιδί σας είναι στο κρεβάτι, πάρτε μερικά λεπτά για να ετοιμάσετε το γεύμα του παιδιού σας για το σχολείο, να ετοιμάσετε το τραπέζι πρωινού, να βάλετε τα ρούχα που θα φορέσετε την επόμενη ημέρα και να συγκεντρώσετε τα πράγματα που θα χρειαστείτε να πάρετε μαζί σας το πρωί.

Εξασφαλίστε λίγο χρόνο

Σκεφτείτε να ξυπνήσετε πριν από το παιδί σας, ώστε να έχετε λίγη ώρα για να χαλαρώσετε, να φάτε πρωινό, να πιείτε καφέ, να διαβάσετε, να ασκηθείτε, να διαλογιστείτε, να ελέγξετε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο σας βοηθά για να ξεκινήσετε ομαλά τις δραστηριότητες της ημέρας. Έχοντας ακόμη και λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, θα μπορείτε να αισθάνεστε πιο ήρεμοι και έτοιμοι για τη μετάβαση στην εργασία και το σχολείο.

Κάντε την αφύπνιση πιο ευχάριστη

Πώς μπορείτε να κάνετε την πρωινή αφύπνιση λιγότερο άσχημη; Οι ανεπιθύμητοι και έντονοι ήχοι του ξυπνητηριού μπορεί να κάνουν το παιδί να ξεκινήσει την μέρα με κακή διάθεση και αρνητισμό. Για να το αλλάξετε αυτό μπορείτε να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι του παιδιού σας να παίξει το αγαπημένο του τραγούδι. Ένα πιο ευχάριστο ξυπνητήρι δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχει μεγαλύτερη διάρκεια - απλά έναν ευχάριστο ήχο.

Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα

Κάντε την κάθε μέρα όσο πιο προβλέψιμη μπορείτε. Προσπαθήστε να ακολουθείτε το ίδιο πρόγραμμα κάθε μέρα, πριν και μετά το σχολείο. Έτσι θα κάνετε τη μέρα σας πιο απλή.

Διατηρήστε τα πράγματα στο σπίτι οργανωμένα

Δημιουργείστε θέσεις μέσα στο σπίτι για σχολικά είδη, αθλητικά είδη, ρούχα, ακόμα και το μεσημεριανό γεύμα και σνακ. Έτσι το παιδί σας θα ξέρει πάντα που να ψάξει τα πράγματα που χρειάζεται. Δοκιμάστε τη χρήση πλαστικών διοργανωτών για να διατηρήσετε αυτά τα αντικείμενα σε εύκολη πρόσβαση.

Βασιστείτε στα ρολόγια

Βάλτε εύκολα ορατά ρολόγια στο δωμάτιο του παιδιού σας, στην κουζίνα, ακόμα και στο διάδρομο. Σκεφτείτε ότι έτσι το παιδί σας θα τα παρακολουθεί. Με τον ορατό χρόνο, επιδεικνύετε στο παιδί σας τη σημασία της ταχύτητας και το βοηθάτε να μάθει να διαχειρίζεται σωστά το χρόνο. Τέλος, δώστε συγκεκριμένες οδηγίες: "Στις 7.25 θα πρέπει να βάλεις το παλτό σου".

Διπλός έλεγχος

Ζητήστε από το παιδί σας να ελέγξει και να βεβαιωθεί ότι έχει συσκευάσει τα πάντα πριν φύγει από το σπίτι. Αυτό θα μπορούσε να σας αποτρέψει από το να πρέπει να τρέξετε στο σχολείο για να αφήσετε ένα ξεχασμένο φάκελο ή εργασία. 

Προσφέρετε ανταμοιβές 

Εάν το παιδί σας ετοιμάζεται έγκαιρα και στο χρόνο του για το σχολείο, δεσμευτείτε να παίξετε ένα γρήγορο παιχνίδι μαζί ή να του δώσετε αυτοκόλλητα. Το ξεκίνημα της ημέρας έτσι, γίνεται πιο ευχάριστο για όλη την οικογένεια.

Σχόλια