ΜΑΘΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΕ ΥΓΙΗ ΤΡΟΠΟ


Η αυξανόμενη εξάρτησή μας από τα κινητά τηλέφωνα για περισσότερο από απλή επικοινωνία προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας στη ζωή μας. Αγωνιζόμαστε ως ενήλικες για να διατηρήσουμε μια υγιή ισορροπία με την τεχνολογία, αλλά τι γίνεται με τους εφήβους μας; Αναπτύσσονται σε μια εποχή όπου η υπερβολική εξάρτηση από τα κινητά τηλέφωνα είναι ένας φυσιολογικός τρόπος ζωής. Σκεφτείτε, δεν θα ξέρουν ποτέ πως ήταν η ζωή πριν από την κυριαρχία των κινητών τηλεφώνων.

Πώς μπορείτε λοιπόν να τους διδάξετε να έχουν μια υγιή σχέση με τέτοιες συσκευές; Πρώτα απ' όλα, ως γονείς, πρέπει να δώσετε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν οι έφηβοι τα κινητά τους τηλέφωνα.

Μιλήστε μαζί τους

Εάν βλέπετε ότι το παιδί σας ασχολείται πολλές ώρες με το κινητό του τηλέφωνο, μπορείτε να το πλησιάσετε και να του μιλήσετε - "Γειά σου...σε τι δουλεύεις;" ή " Άφησε για λίγο το τηλέφωνο και πήγαινε...".
Μιλήστε για το γεγονός ότι η τεχνολογία είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, αλλά συχνά μειώνει τις ευκαιρείες και τις εμπειρίες της πραγματικής ζωής. Διδάξτε τους την ομορφιά της συνομιλίας, όπως οι αποχρώσεις της γλώσσας του σώματος που δεν μπορούν να εκφραστούν μέσω κειμένου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εξηγήστε τους πώς να περιορίσουν την έκθεσή τους σε μη ρεαλιστικά μηνύματα από τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το "τέλειο σώμα" ή την "τέλεια ζωή". Συζητήστε για την αξία του πραγματικού χρόνου διακοπής, του διαλογισμού και της δημιουργικότητας. Εξηγήστε τα οφέλη του να δώσετε στον εγκέφαλό σας ένα διάλειμμα από τη συνεχή ροή πληροφοριών.

Προσφέρετε ευκαιρίες για συμμετοχή/ενθάρρυνση σε χόμπι

Η αντίδραση του εφήβου σας πιθανότατα θα είναι αρνητική, αφού θα θέλει να περάσει περισσότερο χρόνο στο τηλέφωνό του. Είναι ένας εύκολος τρόπος να διασκεδάσει παθητικά. Προσφερθείτε να κάνετε κάτι παρέα με το παιδί σας, όπως να ψήσετε μερικά μπισκότα, να πάτε μια βόλτα, ή για ψώνια στο εμπορικό κέντρο. Ή προτείνετέ του μια μοναχική δραστηριότητα όπως να διαβάσει ένα βιβλίο. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβετε ποια είδη δραστηριοτήτων θα δελεάσουν το παιδί σας αρκετά ώστε να αφήσει το κινητό του στην άκρη.

Άτομα πέρα από την τεχνολογία

Τα κινητά τηλέφωνα είναι πολύ γοητευτικά. Οι ροές των κοινωνικών μέσων παρέχουν μια ατελείωτη προσφορά ψυχαγωγίας. Είναι εύκολο να αναλώνεσαι σε αυτό αντί να δουλεύεις σε αληθινές σχέσεις με την οικογένειά σου, τους φίλους σου ή οποιονδήποτε μπορείς να συναντήσεις.
Βρείτε ευκαιρίες να περάσετε χρόνο με το παιδί σας, να μιλήσετε μαζί του. Ζητήστε του να βάλει το κινητό στην άκρη ενώ περνάτε χρόνο μαζί. Δείξτε του πώς μπορεί να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους και χωρίς την τεχνολογία, με την φυσική του παρουσία και τη συνομιλία.

Με το φόρτο εργασίας οι ενήλικες έχουν περισσότερους λόγους να χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο. Οι έφηβοι όμως δεν γνωρίζουν απαραίτητα γιατί το χρησιμοποιείτε, επειδή δεν έχουν ακόμα την εμπειρία να έχουν απαιτήσεις σταδιοδρομίας ή εργασίας. Εξηγήστε τους γιατί επιλέγετε να περνάτε αρκετό χρόνο στο κινητό τηλέφωνο και φροντίστε να το κρατάτε μακριά κατά τη διάρκεια της οικογενειακής σας ζωής. Αυτό θα δώσει στο παιδί σας παραδείγματα πραγματικής ζωής σχετικά με το πώς θα συμβάλει στον εαυτό του να βρει μια πιο κατάλληλη ισορροπία με την τεχνολογία.

Σχόλια