ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΤΡΩΕΙ ΑΡΚΕΤΑ


Εάν έχετε παιδάκι μικρής ηλικίας, πιθανότατα έχετε ανακαλύψει ότι η διατροφή ενός παιδιού δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Οι πιθανότητες είναι να του προσφέρετε κάποια τρόφιμα (κατά προτίμηση νόστιμα και υγιεινά) και να παρατηρείτε στη διάρκεια της ημέρας πόσες μπουκιές έφαγε και πόσο από αυτό πέταξε στο πάτωμα. Τότε ανησυχείτε αν έφαγε αρκετά.

Πώς λοιπόν μπορείτε να ξέρετε πόσο τρώει το μικρό σας και πόσο χρειάζεται να φάει; Αν παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθεί; Ή μήπως τρώει πάρα πολύ φαγητό;

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν ότι το παιδί τους δεν τρώει αρκετά, αλλά πολλά παιδιά προσφέρονται και τρώνε πάρα πολλά τρόφιμα.

Τα παιδιά χρειάζονται λιγότερη τροφή απ' ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Ειδικά τα μικρά παιδιά.

Ένας καλός κανόνας είναι να σκεφτείτε ένα μέρος ως την ποσότητα που μπορεί να κρατήσει ένα παιδί στο χέρι του. Έχετε δει πόσο μικροσκοπικά είναι τα χέρια τους;

Αν θέλετε να είστε πιο συγκεκριμένοι, παραθέτουμε μερικά παραδείγματα. Αυτά είναι για παιδιά ηλικίας 1-4 ετών.


  • Ένα μέρος λουκάνικου είναι ένα τέταρτο έως 1 μεσαίου μεγέθους λουκάνικο.
  • Ένα μέρος του ψωμιού είναι 1/2 έως 1 μεσαία φέτα ψωμιού.
  • Ένα τμήμα των τσιπς είναι 4-8 κομμάτια.
  • Ένα τμήμα του μήλου είναι 1/4 - 1/2 ενός μέτριου μήλου.
  • Ένα μέρος της ντομάτας είναι 1 - 4  μικρά κομμάτια.
  • Ένα μέρος των μπισκότων είναι 1/2 - 1 μπισκότο (μεσαίο μέγεθος).
  • Ένα μέρος καραμέλες ζελεδάκια είναι 2 - 4 καραμέλες.
Ναι σωστά διάβασες, λέει ότι ένα μέρος της συσκευασίας μπισκότα είναι 1/2 - 1 μπισκότο, ΔΕΝ είναι μισό πακέτο μπισκότα!

Τα παιδιά έχουν ασταθή δίαιτα και θα τρώνε πολλά πράγματα κάθε φορά. Αν δείτε ατομικά το κάθε γεύμα θα νομίζετε ότι έχει μια πολύ περιορισμένη διατροφή. Αλλά αν κοιτάξετε συνολικά τα γεύματα όλη την ημέρα, θα διαπιστώσετε ότι στην πραγματικότητα έχει μια ισορροπημένη διατροφή.
Ο καλύτερος τρόπος να δείτε πόσο και τι τρώει το παιδί σας είναι να το μετρήσετε σε λίγες μέρες, κατά προτίμηση μετά από μια εβδομάδα. Αυτό θα σας δώσει μια καλή εικόνα και θα λάβετε υπόψη εκείνες τι στιγμές που δεν ήθελε να φάει ή απλώς ήθελε να φάει ένα πράγμα.

Σχόλια