ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΜΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ



   Για άλλη μια φορά το όμορφο καλοκαιράκι πέρασε τόσο γρήγορα που σίγουρα κανείς μας δεν το απόλαυσε όσο θα επιθυμούσε.Έτσι λοιπόν ήρθε ο Σεπτέμβρης που σιγά σιγά μας υποχρεώνει να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας και φέρνει όλο και πιο κοντά τη νέα σχολική χρονιά.Επειδή όπως είναι λογικό η μετάβαση από τη ξεγνοιασιά του καλοκαιριού στις υποχρεώσεις του σχολείου αποτελεί μια δύσκολη στιγμή για τα παιδιά,παρακάτω σας παρουσιάζουμε τι πρέπει να κάνετε για να υποβοηθήσετε στην ομαλή επιστροφή πίσω στα σχολεία.

Συζήτηση: Αρχικά προετοιμάστε το παιδί σας για το άνοιγμα του σχολείου,συζητήστε μαζί του για τα συναισθήματα και τυχόν φοβίες που μπορεί να έχει και προσπαθήστε να το καθησυχάσετε ενθαρρύνοντας το ότι όλα θα πάνε καλά.Αν από την άλλη θα πάει για πρώτη φορά σχολείο κάντε μια αρχική παρουσίαση για την καινούργια του τάξη,τα μαθήματα,την δασκάλα και για ό,τι άλλο καινούργιο θα αντιμετωπίσει.Επίσης επιβάλλεται μια επίσκεψη με το παιδί σας στο χώρο του σχολείου να του δείξετε  το χώρο,το προαύλιο,τις τουαλέτες κλπ.Με αυτόν τον τρόπο θα το βοηθήσετε να έχει προετοιμαστεί ψυχολογικά για το καινούργιο περιβάλλον που θα αντιμετωπίσει και να νιώσει μεγαλύτερη εξοικείωση την πρώτη μέρα του σχολείου.

Αγορές σχολικού υλικού:Πηγαίνετε με το παιδί σας να αγοράσει την τσάντα που του αρέσει και που είναι βολική.Ακόμα μπορείτε να διαλέξετε μαζί με το παιδί σας τετράδια,μολύβια και άλλα σχολικά είδη.

Οργάνωση δωματίου:Οργανώστε το χώρο του δωματίου του παιδιού ώστε να είναι καθαρό και μαζεμένο ειδικά το γραφείο που θα διαβάζει.

Ύπνος: Το καλοκαίρι τα παιδιά σίγουρα κοιμούνται πιο αργά με αποτέλεσμα να ξυπνάνε και πιο αργά.Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι για να εξοικειωθεί με τα καινούργια ωράρια ύπνου είναι να ξεκινήσετε μια βδομάδα πριν να βάζετε το παιδί να κοιμάται σιγά σιγά νωρίτερα ώστε να μην έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα όταν θα ξεκινήσουν τα σχολεία.

Κάντε επανάληψη:Καλό είναι να θυμίσετε στο παιδί κάποια βασικά πράγματα όπως είναι το αλφάβητο,η ανάγνωση,η προπαίδεια (για μεγαλύτερα παιδιά).

   Εκτός από όλα τα παραπάνω απαραίτητη κρίνεται η δική σας συνεχής υποστήριξη και ενθάρρυνση.Οφείλετε να υπενθυμίζετε συνεχώς στο παιδί σας πως ό,τι χρειαστεί θα είστε δίπλα του να το στηρίζετε και να το βοηθάτε.

Καλή σχολική χρονιά σε μικρούς και μεγάλους!

Σχόλια