ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ.




   Υπάρχουν ασθένειες όπως η ιλαρά και η ανεμοβλογιά οι οποίες παρά το γεγονός ότι εξαφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου, μπορούν να εμφανιστούν στα παιδιά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες λόγω της καθημερινής επαφής τους με άλλα παιδιά. Γι΄αυτό καλό θα ήταν να γνωρίζετε για τις παιδικές μεταδοτικές ασθένειες ώστε να προφυλάξετε το παιδί σας και αν τελικά κολλήσει κάποια από αυτές να μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.

·        Ανεμοβλογιά. Η ανεμοβλογιά είναι η συνηθέστερη παιδική ασθένεια. Στην αρχή το παιδί παρουσιάζει τα συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος( βήχας, συνάχι) ενώ κατά τη τρίτη ημέρα αρχίζει και βγάζει στο σώμα του σπυράκια με υγρό. Τα εξανθήματα διαρκούν για 4 ημέρες με τη παρουσία πυρετού. Τα παιδιά κάτω των έξι ετών περνάνε πιο ελαφριά την ασθένεια ενώ τα παιδιά από 6 έως 12 ετών την περνάνε πιο βαριά. Κατά τη διάρκεια της ασθένειας πρέπει να αποτρέψετε το παιδί σας να ξύνει τα σπυράκια για να αποτραπεί οποιαδήποτε μόλυνση αλλά επίσης και για να μην μείνουν τα γνωστά σημάδια της ανεμοβλογιάς. Η ανεμοβλογιά θα περάσει όταν κάνει τον κύκλο της ενώ μπορεί να προληφθεί με ένα εμβόλιο που γίνεται μετά τον 18ο μήνα της ζωής του παιδιού. Η δόση γίνεται διπλή αν το εμβόλιο χορηγηθεί μετά τα 12 χρόνια.

·         Ιλαρά. Η ιλαρά εμφανίζεται όπως και η ανεμοβλογιά με τα συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος ενώ κατά τη 4η ημέρα το παιδί θα εμφανίσει ένα γενικευμένο κόκκινο εξάνθημα, τσούξιμο στα μάτια, άσπρα σπυράκια στο στόμα και υψηλό πυρετό. Μετά τη πέμπτη ημέρα τα συμπτώματα αρχίζουν σιγά-σιγά να υποχωρούν.

·        Ερυθρά. Η ερυθρά εμφανίζεται με χαμηλό πυρετό και ένα απαλό εξάνθημα για 2 ημέρες. Οι λεμφαδένες πρήζονται ενώ στα κορίτσια μπορεί να παρουσιαστεί πόνος στα γόνατα ή σε άλλες αρθρώσεις. Καλό θα ήταν οι γυναίκες να έχουν περάσει ερυθρά σε μικρή ηλικία διότι αν εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης συγγενών ανωμαλιών στο μωρό.

·    Παρωτίτιδα. Η παρωτίτιδα εμφανίζεται με πυρετό, πόνο στον αυχένα, δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος και κατά τη μάσηση καθώς επίσης και με πρήξιμο των μαγούλων. Η παρωτίτιδα όπως και οι άλλες παιδικές ασθένειες υποχωρεί όταν κάνει τον κύκλο της, μετά από λίγες ημέρες. Καλό θα ήταν για τα αγόρια να περάσουν παρωτίτιδα σε μικρή ηλικία διότι αν εμφανισθεί στην ενήλικη ζωή τους μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη των όρχεων.   

   Οι παραπάνω τρεις παιδικές ασθένειες έχουν γίνει πλέον σπάνιες λόγω του τριπλού εμβολίου το οποίο έχει δύο δόσεις. Η πρώτη χορηγείται στα παιδιά στην ηλικία των 15 μηνών ενώ η δεύτερη δόση μεταξύ 4 και 6 χρονών.

·        Κοκίτης. Ο κοκίτης εκδηλώνεται συνήθως στα μωρά με έντονο και ξηρό βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια. Μπορεί δηλαδή το μωρό να παρουσιάσει τριάντα φορές επεισόδιο βήχα σε μια ανάσα. Για τον κοκίτη υπάρχει εμβόλιο που χορηγείται σε 3 δόσεις. Η πρώτη πραγματοποιείται στην ηλικία των 2 μηνών, η δεύτερη στην ηλικία των 4 μηνών και η τρίτη στην ηλικία των 6 μηνών. Χρειάζεται ακόμη να γίνει  ένα επαναληπτικό εμβόλιο στην ηλικία των 18 μηνών και ένα ακόμη μεταξύ των 4 και 6 χρονών. Αν το παιδί αρρωστήσει από κοκίτη πρέπει να πάρει αντιβίωση για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας.


   Μπορεί οι παραπάνω ασθένειες να έχουν εκλείψει στην εποχή μας, ωστόσο η χορήγηση εμβολίου στα παιδιά είναι απαραίτητη διότι υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος μετάδοσης κάποιας ασθένειας από ομάδες ατόμων που πιθανόν δεν έχουν εμβολιαστεί. 

Επιμέλεια κειμένου
Κωνσταντίνα Ρήγα  (Παιδαγωγός)

Σχόλια