ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ.




  Το καλοκαίρι φεύγει σιγά-σιγά και το άγχος για τη πρώτη μέρα στο σχολείο γίνεται όλο και πιο έντονο. Για τα περισσότερα παιδιά η πρώτη μέρα στο σχολείο αποτελεί ένα δύσκολο κομμάτι αφού καλούνται να επιστρέψουν από τη ξεγνοιασιά του καλοκαιριού στις υποχρεώσεις του σχολείου. Έρχονται ξανά αντιμέτωποι με νέα περιβάλλοντα, νέους συμμαθητές και δασκάλους, με νέους κανόνες. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να προετοιμάσετε το παιδί σας κατάλληλα και να προσαρμοστεί ομαλά στο νέο περιβάλλον.
  
   Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

·Μιλήστε του για τις δικές σας εμπειρίες. Είναι σημαντικό για ένα παιδί να γνωρίζει πως ακόμη και οι γονείς του αισθάνονταν φόβο για τη πρώτη σχολική μέρα και εξηγήστε του πως γρήγορα τους ξεπεράσατε κάνοντας πολύ εύκολα φίλους.

·Εξηγήστε του τους σωστούς τρόπους συμπεριφοράς στο σχολείο. Πώς δηλαδή πρέπει να συμπεριφέρεται απέναντι στο δάσκαλο αλλά και στους συμμαθητές του.

·Προετοιμάστε το για το σχολείο διαβάζοντας του βιβλία. Υπάρχουν στην αγορά βιβλία που προετοιμάζουν το παιδί για τη πρώτη μέρα στο σχολείο.

·Αγοράστε για το παιδί βιβλία με δραστηριότητες ανάλογες της ηλικίας του ώστε να προετοιμαστεί ομαλά για το σχολείο.

·Δώστε στο παιδί σημασία όταν σας μιλάει για τα συναισθήματα του και προτείνετε του λύσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζει πως έχει τη στήριξη και τη κατανόηση των γονέων του σε αυτή τη δύσκολη μεταβατική περίοδο.

·Παρακινείστε το να αγοράσετε μαζί τα σχολικά είδη που χρειάζεται. Έτσι θα νιώσει ενθουσιασμό και ανυπομονησία για το σχολείο.

·Κάντε τη πρώτη σχολική μέρα να φαίνεται γιορτινή. Ετοιμάστε του το αγαπημένο του πρωινό και όταν επιστρέψει από το σχολείο μπορείτε να του έχετε ετοιμάσει το αγαπημένο του φαγητό.

·Αποφύγετε τη πρώτη μέρα τους διαπληκτισμούς με το παιδί. Κάτι τέτοιο θα του προσθέσει περισσότερο άγχος και πιθανόν να το κρατήσει απόμακρο από τους συμμαθητές του.

· Όταν το παιδί μπει στην αίθουσα, μη κρυφοκοιτάζετε για να διαπιστώσετε αν σταμάτησε να κλαίει. Στη περίπτωση που σας δει το ξέσπασμα του θα είναι αναπόφευκτο.

 Για κάθε παιδί λοιπόν η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι δύσκολη και πρέπει να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να ενταχθεί ομαλά σε αυτή τη μικρή κοινωνία. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για διάφορες αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού και να δείξετε ανοχή και κατανόηση διότι οι αλλαγές αυτές είναι παροδικές και πολύ σύντομα θα υποχωρήσουν.


Καλή σχολική χρονιά!


Επιμέλεια κειμένου
Κωνσταντίνα Ρήγα  (Παιδαγωγός)

Σχόλια