ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΝΑ ΠΙΟ ΗΡΕΜΟ ΑΤΟΜΟ


Ένα ήρεμο μυαλό είναι κάτι που όλοι μας αναζητούμε σε στιγμές απογοήτευσης και άγχους. Όταν κάτι αναπάντεχο έρχεται με τον τρόπο μας, μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι θα το χειριστούμε με χάρη και αξιοπρέπεια. Στην πραγματικότητα, όμως καταλήγουμε να αισθανόμαστε ότι τρέχουμε, προς άγνωστη κατεύθυνση, πανικόβλητοι.

Αν δεν είμαστε σε μια ήρεμη κατάσταση, είναι πιο πιθανό να αντιδράσουμε παράλογα και ίσως να λυπηθούμε για τις ενέργειές μας αργότερα. Οι καταστάσεις με άγχος μας φέρνουν σε κατάσταση εσωτερικής πάλης ή πτώσης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βγάλουμε απογοήτευση προς ένα άλλο άτομο, να ξεκινήσουμε να ξεσπάμε ανεξέλεγκτα ή απλά να εσωτερικεύσουμε και να αγνοήσουμε τα προβλήματά μας, κλείνοντάς σε ένα ντουλαπάκι της ψυχής μας.

Είναι σημαντικό να μάθετε πως να παραμείνετε ήρεμοι σε στιγμές απογοήτευσης και άγχους, προκειμένου να μειώσετε την αρνητική αυτή αντίδραση και να βοηθήσετε να γίνετε πιο ήρεμοι άνθρωποι. Σε αυτή την ανάρτηση θα ανακαλύψουμε τρεις τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο ήρεμοι και να αποκτήσετε τον έλεγχο σε καταστάσεις έντονου άγχους.

1. Δώστε στον εαυτό σας ένα ψυχικό διάλειμμα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν κάτι σας έρχεται απροσδόκητα και σας κλωνίζει, είναι να απομακρύνετε τον εαυτό σας από την τρέχουσα κατάσταση αντί να προσπαθήσετε να τη χειριστείτε αμέσως. 
Συχνά αισθανόμαστε την ανάγκη να απαντήσουμε ή να αντιδράσουμε σε κάτι αμέσως, αλλά στη πραγματικότητα αυτό μόνο άγχος μας προσθέτει. Αντ' αυτού, αφιερώστε μια στιγμή για να κοιτάξετε αντικειμενικά την κατάσταση πριν σπεύσετε σε οτιδήποτε.

2. Μην ενεργείτε σε κάθε σκέψη

Ένας άλλος τρόπος για να μειωθεί η αντίδραση στο εκάστοτε ερέθισμα είναι να ασκηθείτε στο διαλογισμό. Στην πραγματικότητα ο διαλογισμός σας εμποδίζει να αντιδράτε στις σκέψεις σας. Όταν οι ιδέες και οι σκέψεις επιπλέουν μέσα στο κεφάλι, το ένστικτό μας είναι να αντιδράσουμε ώστε να ενεργήσουμε πάνω τους αμέσως.
Ο διαλογισμός μας διδάσκει να αφήσουμε τις σκέψεις μας να έρθουν χωρίς την πίεση ότι πρέπει να δράσουμε πάνω τους. Για να είμαστε βέβαια ειλικρινείς, για τις περισσότερες από τις σκέψεις μας δεν αξίζει να ενεργήσουμε ούτως ή άλλως.

3. Ελάτε σε επαφή με τις αισθήσεις σας

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια αγχωτική κατάσταση και αισθανθείτε ότι το άγχος σας κυριεύει, δοκιμάστε την απλή άσκηση μέτρησης 5, 4, 3, 2, 1. Απλά εστιάστε γύρω σας και στρέψτε την προσοχή σε:

○ 5 πράγματα που μπορείτε να δείτε
○ 4 πράγματα που μπορείτε να αγγίξετε
○ 3 πράγματα που μπορείτε να ακούσετε
○ 2 πράγματα που μπορείτε να μυρίσετε
○ 1 πράγμα που μπορείτε να δοκιμάσετε

Αυτή είναι μια καλή τεχνική για να σας αποσπάσει την προσοχή από την αγχωτική κατάσταση και να εστιάσετε στο περιβάλλον σας και στην τρέχουσα στιγμή.

Σχόλια