ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ.





   Ερωτήσεις όπως: ‘’πότε πρέπει να ξεκινήσει το παιδί μου να μιλάει;’’, ‘’γιατί καθυστερεί;’’, ‘’τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω;’’, και άλλες πολλές απασχολούν τους περισσότερους νέους γονείς. Παρακάτω παρουσιάζονται οι απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα των γονέων σχετικά με τις πρώτες λέξεις του μωρού τους.

1.Πότε αρχίζει ένα μωρό να μιλάει;

   Για να ξεκινήσει την ομιλία ένα μωρό πρέπει πρώτα να έχει αναπτυχθεί πλήρως η ακοή του καθώς και η αντίληψη του, πράγμα που συμβαίνει την 25η εβδομάδα της κύησης. Αυτό σημαίνει πως από τη στιγμή που γεννιέται είναι σε θέση να καταλάβει τη μητρική του γλώσσα. Η γλωσσική ανάπτυξη ξεκινάει από ενός μηνών και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 5 χρονών. Οι πρώτες λέξεις εμφανίζονται στην ηλικία των 12 μηνών. Ωστόσο, κάθε παιδί ακολουθεί διαφορετικούς ρυθμούς γλωσσικής ανάπτυξης.

2.Γιατί τα τραγούδια αρέσουν τόσο στα μωρά;

   Tα μωρά ελκύονται από τη μουσική ήδη από την εμβρυακή ζωή τους και πολλές φορές είναι σε θέση να αναγνωρίσουν μια μελωδία που άκουγαν όταν βρίσκονταν στη κοιλιά της μαμάς τους. Τα τραγούδια βοηθούν στην ανάπτυξη της ομιλίας των παιδιών γιατί ο ρυθμός και ο τονισμός των λέξεων είναι εντονότερος από την κανονική ομιλία.

3.Ποιες είναι οι συνηθέστερες πρώτες λέξεις;

   Συνήθως τα μωρά λένε πρώτα τη λέξη «μπαμπά» και ακολουθούν οι λέξεις «μαμά», «γιαγιά», κτλ και αυτό όχι μόνο επειδή τις ακούν πιο συχνά στο περιβάλλον τους αλλά είναι και πιο εύκολο γι΄αυτά να τις προφέρουν.

4.Γιατί το παιδί μου καθυστερεί να μιλήσει;
    Όπως προαναφέρθηκε ή ομιλία ακολουθεί διαφορετικούς       ρυθμούς ανάπτυξης σε κάθε παιδί. Ένα παιδί για παράδειγμα μπορεί να ξεκινήσει να μιλάει από την ηλικία των 2 χρονών ενώ κάποιο άλλο ίσως δεν έχει μιλήσει ακόμη. Αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό αφού μελέτες έχουν δείξει ότι το 5-10% των παιδιών προσχολικής ηλικίας παρουσιάζουν καθυστέρηση στον λόγο. Ανησυχία μπορεί να προκαλέσει το γεγονός ότι στην ηλικία από 12 έως 24 μηνών το παιδί δεν χρησιμοποιεί νεύματα για να δείξει αυτό που θέλει, έχει δυσκολία να μιμηθεί ήχους ενώ όταν πλησιάζει την ηλικία των 3 χρονών επικοινωνεί μόνο με νοήματα, λέει μόνο συλλαβές ή λέξεις όπως μαμά, μπαμπά, παππού, γιαγιά, δυσκολεύεται να μιμηθεί λεξούλες που του λέμε, δεν αναγνωρίζει τα βασικά χρώματα, κτλ. Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας για μια πιο έγκυρη διάγνωση. 

5.Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί να μιλήσει;
  
   Τα ερεθίσματα που δέχεται ένα παιδί από το περιβάλλον του παίζουν σημαντικό ρόλο στη γλωσσική του ανάπτυξη. Πρέπει να μιλάτε συνεχώς στο παιδί, να χρησιμοποιείτε ολοκληρωμένες προτάσεις ακόμα και αν το παιδί δεν είναι σε θέση να μιλήσει. Όταν μιλάτε στο παιδί πρέπει να σας κοιτάει ώστε να καταλαβαίνει τις εκφράσεις του προσώπου σας και τον τόνο της φωνής σας. Διαβάστε του παραμύθια, τραγουδήστε και παίξτε μαζί του. Ο ποιοτικός  χρόνος που αφιερώνετε στο παιδί σας είναι πολύ σημαντικός για τη γλωσσική του ανάπτυξη.

 Επιμέλεια κειμένου
Κωνσταντίνα Ρήγα  (Παιδαγωγός)




Σχόλια