ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΥΓΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ



Η γονική μέριμνα είναι ίσως η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο και η φροντίδα των παιδιών σας είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς αλλά και ανταμειβόμενους ρόλους που θα έχετε ποτέ. Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας οι γονείς έχουν την τάση να πιστεύουν ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι δυσκολότερο, όταν τα μικρά τους δεν κοιμούνται τη νύχτα ή κλαίνε συνεχώς. Στη συνέχεια περνάτε από το στάδιο του μικρού παιδιού, το πεισματικό πενταετές στάδιο, και στη συνέχεια υπάρχει μια σύντομη περίοδος ηρεμίας...αλλά στη συνέχεια έρχεται μια μεγάλη αλλαγή. Πριν το καταλάβεις έχει έρθει το στάδιο της εφηβείας, μαζί με μια ολόκληρη σειρά νέων θεμάτων για να αντιμετωπίσετε.

Αλλά όσο δύσκολη σας φαίνεται αυτή η περίοδος, είναι ακόμα πιο δύσκολη για τους εφήβους. Ο συνδυασμός των αχαλίνωτων ορμονών και η αβεβαιότητα για έναν κόσμο που τους ανοίγεται γρήγορα, σημαίνει ότι αισθάνονται συχνά νευρικοί για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον μεγάλο κακό κόσμο μόνοι τους - παρά τον εχθρό που θα μπορούσε να καλύψει την αβεβαιότητά τους. Ευτυχώς, ως γονείς τους, έχετε τα εργαλεία για να διευκολύνετε κάπως αυτά τα ασταθή εφηβικά χρόνια.

ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

Ο καλύτερος τρόπος για κάθε παιδί να μάθει είναι να παρακολουθεί τους άλλους. Πιθανότατα έχετε καταλάβει τι σημαίνει να αποτελείς πρότυπο, από τότε που τα παιδιά σας ήταν ακόμα μικρά και επαναλάμβαναν όσα λέγατε σαν παπαγάλοι. Ωστόσο η προσέγγιση αυτή επεκτείνεται και στα εφηβικά χρόνια. Ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίζεστε τους ανθρώπους θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά σας θα προσεγγίσουν τους ανθρώπους, γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε τη δική σας συμπεριφορά και να βεβαιωθείτε ότι είστε θετικό πρότυπο, προσεγγίζοντας πάντα τους ανθρώπους με καλοσύνη και ευγένεια. 

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΗΔΕΙΔΗΤΟΙ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Πολλοί έφηβοι αυτές τις μέρες υποφέρουν από θέματα ψυχικής υγείας, επομένως είναι καλή ιδέα να είστε προσεκτικοί για τυχόν προειδοποιητικά σημάδια. Ίσως να νομίζετε ότι οι άνθρωποι που είναι καταθληπτικοί απλώς καταλήγουν να κλαίνε όλη την ώρα - και παρόλο που αυτό μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα, είναι μια ασθένεια που μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους.

Εάν το παιδί σας φαίνεται αγχωμένο, έχει χάσει το ενδιαφέρον του για χόμπι και κοινωνικοποίηση με τους φίλους του ή φαίνεται ασυνήθιστα κλειστό στον εαυτό του και μη επικοινωνιακό τότε μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη ή έντονο άγχος. Βεβαιωθείτε ότι έχει κάποιον στη ζωή του με τον οποίο μπορεί να μιλήσει ανοιχτά, είτε είστε εσείς, ένας φίλος, ένα άλλο μέλος της οικογένειας, ένας δάσκαλος ή ένας θεραπευτής.

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ

Κάθε γονιός εφήβου έχει ακούσει την απάντηση "καλά" δίχως να ακολουθείται από κάτι άλλο, όταν ευγενικά έχει ρωτήσει τι είδους ημέρα είχε το παιδί τους στο σχολείο. Πολλές φορές η επικοινωνία και η ειλικρίνεια δεν είναι τα ισχυρά σημεία των εφήβων, επομένως είναι σημαντικό να μείνετε σε επαφή με το σχολείο τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης είναι ένας εντελώς νέος κόσμος για πολλούς γονείς.  Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε το Facebook ή το Instagram, εξακολουθεί να υπάρχει ο θορυβώδης κόσμος των Snapchat και Tumblr για πλοήγηση. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν θα γνωρίζετε τι κάνουν ακριβώς τα παιδιά σας online κάθε λεπτό. Έχουν δικαίωμα σε λίγη ιδιωτικότητα καθώς μεγαλώνουν.

Ωστόσο, μπορείτε να παρακολουθήσετε τις αντιδράσεις τους σε αυτό. Εάν φαίνονται αναστατωμένοι με τις αλληλεπιδράσεις που έχουν στο διαδίκτυο τότε είναι καιρός να περιορίσουν την ώρα που είναι συνδεδεμένοι. Θυμηθείτε ότι υπάρχει ηλεκτρονική παρενόχληση και για να προστατέψετε τα παιδιά σας, να τους ενημερώσετε ότι είστε διαθέσιμοι για να τους μιλήσετε. Εξετάστε το ενδεχόμενο να περιορίσετε το χρόνο τους στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και βεβαιωθείτε ότι έκλεισαν τα ηλεκτρονικά περίπου μία ώρα πριν από τον ύπνο για να χαλαρώσουν.


ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ


Πάνω απ' όλα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας σκέφτονται ως κάποιον που θα τα ακούσει χωρίς να τα κρίνει. Αποφύγετε να τα τιμωρείτε πολύ σκληρά επειδή μπορεί να διστάζουν να έρθουν σε εσάς για να μιλήσουν, για πράγματα που μπορεί να τα ενοχλούν αν ανησυχούν για τις αντιδράσεις σας.

Σχόλια