ΣΩΣΤΟ ΠΡΩΙΝO-ΚΑΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ.



   Το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας αφού με αυτό προσφέρεται δύναμη και ενέργεια στον οργανισμό να ξεκινήσει δημιουργικά την μέρα του. Για τα παιδιά η σημασία του πρωινού είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού χρειάζονται αρκετή ενέργεια για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σχολικής ζωής σε συνδυασμό βέβαια με το γεγονός ότι βρίσκονται στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει τα παιδιά που τρώνε ελλιπές ή δεν τρώνε καθόλου πρωινό παρουσιάζουν μειωμένη αντίληψη και απόδοση στα μαθήματα του σχολείου καθώς και στις σωματικές ασκήσεις. Επιπλέον, πολλά παιδιά καταφεύγουν στο κυλικείο του σχολείου καταναλώνοντας ΄΄κακά΄΄ λιπαρά με αποτέλεσμα αρκετές φορές να καταλήγουν σε παχυσαρκία.
   Τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να καταναλώνει ένα παιδί στο πρωινό του είναι: η βιταμίνη c, η βιταμίνη d, το ασβέστιο, ο σίδηρος, οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, το μαγνήσιο και λιπαρά οξέα Ω-3 και Ω-6. Αυτά τα συστατικά βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά, τα φρούτα(πορτοκάλια, μπανάνες, αβοκάντο), τα λαχανικά, τα αυγά, τα καρύδια, το ψωμί και η μαργαρίνη. 
    Κάποιες επιλογές πρωινού που περιλαμβάνουν τα παραπάνω και καθιστούν το πρωινό ιδιαίτερα δυναμωτικό είναι οι εξής:
Γάλα με δημητριακά και φρούτα
Ψωμί με μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα
Τοστ με τυρί ή ομελέτα με τυρί
Αυγά τηγανισμένα σε μαργαρίνη με ψωμί και τυρί 
Τηγανίτες ή κρέπες με μήλα ή άλλα φρούτα περιχυμένες με μέλι
Κέικ με φρούτα
Σπιτικά κουλουράκια 
Σπιτική τυρόπιτα.
   Έτσι λοιπόν, εφόσον το πρωινό είναι τόσο σημαντικό για την καλή πνευματική και σωματική λειτουργία του οργανισμού πρέπει οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί ώστε να εντάξει το πρωινό στην καθημερινότητα του. Για να γίνει αυτό ευκολότερα καλό θα είναι να τρώνε και οι ίδιοι γονείς πρωινό ώστε να γίνονται παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά. Επιπλέον, μια άλλη πρόταση που θα βοηθήσει τους γονείς είναι να παρακινούν τα παιδιά εφόσον το επιτρέπει ο χρόνος να συμμετέχουν και τα ίδια στην προετοιμασία του πρωινού. 


   Επιμέλεια κειμένου
Κωνσταντίνα Ρήγα  (Παιδαγωγός)

Σχόλια