ΜΑΘΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ


Κάθε γονέας επιθυμεί το παιδί του να επιλέξει φίλους που θα έχουν θετική επιρροή και θα εκτιμούν τη φιλία. Πολλές φορές τα παιδιά που ξεκινούν νέες φιλίες, χρειάζονται τη βοήθεια των γονιών τους για να μάθουν πώς να επιλέξουν τους σωστούς φίλους - αυτούς που θα υποστηρίξουν, θα ενθαρρύνουν, θα σταθούν και θα εκτιμήσουν τη φιλία τους. Μάθετε πως μπορείτε να καθοδηγήσετε το παιδί σας να επιλέξει τους σωστούς φίλους.

Τα παιδιά ξεκινούν την οικοδόμηση ουσιαστικών φιλιών γύρω στην ηλικία των 4 - 5 ετών. Αυτές οι σχέσεις μπορούν να είναι με τους συμμαθητές, τα παιδιά της γειτονιάς, τα ξαδέλφια και τις γνωριμίες μέσω των φίλων του γονέα. Ως γονείς, θέλετε να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν πως να επιλέξουν τους σωστούς φίλους.

Πριν από την ηλικία των 4 ετών, τα παιδιά παίζουν δίπλα - δίπλα όπου συμμετέχουν από κοινού στα παιχνίδια και στην εξερεύνηση, για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους, ξεχωριστά το ένα από το άλλο. Μετά την ηλικία των 4 ετών τα παιδιά θέλουν να κάνουν περισσότερο παρέα με ένα φίλο, ξέρουν πια πώς να κάνουν συμβιβασμούς και έχουν καλύτερη συνειδητοποίηση (και ενσυναίσθηση) των συναισθημάτων των άλλων.

Τις περισσότερες φορές, η έναρξη των φιλικών σχέσεων καλλιεργείται μέσω της συμμετοχής των γονέων, που αποδεικνύεται μέσω των δικών σας σχέσεων με τους φίλους σας. Δείχνετε στα παιδιά σας πώς να επικοινωνούν με άλλους, να μοιράζονται, να ενθαρρύνουν και να αναζητούν ποιοτικές φιλίες.

Η καθοδήγηση από τους ενήλικες θα βοηθήσει τις σχέσεις να ευδοκιμήσουν και να έχουν νόημα, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα παιδιά να εξαλείψουν τις όχι και τόσο καλές φιλίες.

Προσανατολίστε τα παιδιά σας με προτάσεις για το πώς οι φίλοι ενεργούν ο ένας προς τον άλλον, πως συμπεριφέρονται όταν πρόκειται για μεγαλύτερες ομάδες που παίζουν μαζί, αλλά και πώς να ανταποκριθούν στις πιέσεις των συμμαθητών και στην κακή συμπεριφορά.

Οι πιστές φιλίες βασίζονται στη διδασκαλία του παιδιού σας να είναι καλός φίλος και τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της φιλίας.

Τα παιδιά θα μαθαίνουν πάντα τα μέγιστα από τους γονείς τους. Αν παρατηρήσουν ότι περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς, υποστηρικτικούς ανθρώπους που σας αγαπούν, τότε τα παιδιά σας θα μάθουν να επενδύουν τη δική τους ενέργεια σε φιλίες όπως αυτές που γνωρίζουν.

Σχόλια