ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ.




    Οι περισσότεροι νέοι σήμερα επιλέγουν να περνούν μια καθιστική ζωή μένοντας μπροστά από ένα laptop ή κινητό και απέχοντας από οποιοδήποτε είδος κοινωνικοποίησης. Μια τέτοια ζωή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών αλλά και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
   Ειδικότερα η καθιστική ζωή μπορεί να:
1) Προκαλέσει πρόβλημα στα οστά των παιδιών. Αν τα παιδιά δεν ασκούνται σε μικρή ηλικία γίνονται πιο ευάλωτα στα κατάγματα στην ενήλικη ζωή τους.
2) Προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους και να οδηγήσει ακόμα και σε περιπτώσεις παχυσαρκίας. Αυτό μελλοντικά θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στη σωματική υγεία όσο και στην ψυχική υγεία του παιδιού, το οποίο πιθανόν να διακατέχεται από αισθήματα κατωτερότητας.
3) Επηρεάσει την επαγγελματική του πορεία αφού δεν αποκτά δεξιότητες συνεργασίας και ομαδικής δουλειάς.
4) Επηρεάσει τις κοινωνικές του σχέσεις. Οι έφηβοι που παραμένουν όλη μέρα μπροστά από μια τηλεόραση ή ηλεκτρονική συσκευή παρουσιάζονται να είναι απρόσιτοι και απρόθυμοι στην επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους.
    Οι γονείς σε αυτές τις περιπτώσεις καλούνται:
1)   Να παρακινήσουν το παιδί από μικρή ηλικία να συμμετέχει σε δραστηριότητες είτε σχολικές είτε εξωσχολικές ή ακόμα και στις δουλειές του σπιτιού.
2) Να μιλήσουν στο παιδί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία του η καθιστική ζωή που έχει επιλέξει να κάνει.
3) Να περιορίσουν τον χρόνο που ασχολείται με τις ηλεκτρονικές συσκευές και το διαδίκτυο.
4) Να παρακινούν το παιδί να πηγαίνει για περπάτημα μαζί τους ή με τους φίλους του.
    Τα οφέλη λοιπόν της σωματικής άσκησης είναι πολλά γι αυτό και τα παιδιά πρέπει να μάθουν από μικρή ηλικία στην άσκηση με διάφορους τρόπους για να επιλέξουν μια δραστήρια ζωή και κατά την εφηβική τους ηλικία. Δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχουν σε οργανωμένες ή ανταγωνιστικές δραστηριότητες για να ωφεληθούν. Οι κοινωνικές δραστηριότητες με την οικογένεια, τους φίλους ή οι προσωπικές δραστηριότητες μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές.

 Επιμέλεια κειμένου
Κωνσταντίνα Ρήγα  (Παιδαγωγός)


Σχόλια