ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ;



   
   Τα Χριστούγεννα έφτασαν και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι πόλεις έχουν στολιστεί και φωτιστεί και οι οικογένειες επισκέπτονται Χριστουγεννιάτικα θεάματα και πολυκαταστήματα. Μέσα σε αυτό το εορταστικό κλίμα ο καθένας βιώνει με διαφορετικό τρόπο τα Χριστούγεννα. Τι μπορεί όμως να κάνει τα Χριστούγεννα ενός παιδιού ευτυχισμένα; 
  Οι περισσότεροι γονείς συνδέουν τα Χριστούγεννα με τον καταναλωτισμό. Αυτό όμως που χρειάζονται τα παιδιά δεν είναι πολλά δώρα αλλά δραστηριότητες και στιγμές που θα τους προσφέρουν αναμνήσεις. Αυτό που αναμένουν κάθε φορά είναι: 
  
   O στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Τα παιδιά κάθε φορά δείχνουν μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν τόσο στο στόλισμα του δέντρου όσο και γενικότερα στο στόλισμα του σπιτιού. Είναι μια ευχάριστη γι αυτά διαδικασία που τους προσφέρει όμορφες αναμνήσεις. 
  Η σχολική γιορτή  τους. Αν και οι πρώτες σχολικές γιορτές προκαλούν άγχος στα παιδιά, τα παιδιά βιώνουν στιγμές τις οποίες θυμούνται μέχρι και την ενηλικίωση τους. 
  Τα οικογενειακά τραπέζια. Σε κάθε γιορτινό τραπέζι τα παιδιά έρχονται κοντά σε φίλους και συγγενείς και έτσι κάθε τραπέζι γίνεται μια εμπειρία χαράς και ευχαρίστησης. 
  Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Κάθε παιδί θέλει να βοηθάει τους γονείς του στη παρασκευή των Χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων. Είναι μια διασκεδαστική για το παιδί διαδικασία που το φέρνει πιο κοντά στους γονείς του.
  Τα εορταστικά θεάματα. Αυτές τις μέρες εκτός από τις επισκέψεις στους συγγενείς, θα ήταν ωραίο να κάνετε όμορφους περιπάτους στη στολισμένη πόλη και να δείτε Χριστουγεννιάτικες παραστάσεις ώστε να γεμίσουν τα αυτιά του παιδιού σας φαντασμαγορικά θεάματα και ξεχωριστούς ήχους.
  
   Τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και τα κάλαντα. Το πρωινό ξύπνημα, τα Χριστουγεννιάτικα φώτα στους δρόμους, ο ουρανός που δεν έχει καλά ξημερώσει, η συνάντηση με φίλους είναι κάποιες όμορφες στιγμές και εμπειρίες που ζει κάθε παιδί όταν βγαίνει στους δρόμους της πόλης ή του χωριού για να τραγουδήσει τα κάλαντα.
   Τον Άη-Βασίλη. Είναι ο πιο αγαπημένος Άγιος των παιδιών και τα παιδιά αγαπούν να ακούνε ιστορίες γι αυτόν. Όλα τα παιδιά έχουν συνδυάσει τα Χριστούγεννα με τον Άγιο που τους φέρνει δώρα την πρωτοχρονιά και γεμίζει τα πρόσωπα τους χαμόγελα. 
  Τα Χριστούγεννα λοιπόν, δεν είναι τα πολλά δώρα και ο υπερκαταναλωτισμός, αλλά στιγμές γεμάτες ζεστασιά και θαλπωρή που γεμίζουν τα παιδιά όμορφα συναισθήματα και αναμνήσεις που θα τους ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή τους. 

Επιμέλεια κειμένου

Κωνσταντίνα Ρήγα  (Παιδαγωγός)

Σχόλια