3 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ


Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια ρουτίνα στο παιδάκι σας για την ώρα του ύπνου. Με αυτό τον τρόπο το παιδί μαθαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστεί πριν πάει στο κρεβάτι και καταλαβαίνει ότι έφτασε η στιγμή που θα χαλαρώσει και θα κοιμηθεί. 

Σε αυτή τη καθημερινή ρουτίνα είναι εξίσου όμορφο να αφιερώσετε χρόνο συνομιλώντας με το παιδί σας.   Έτσι θα μπορέσει να σας ανοίξει τη καρδιά του και να εκφράσει τα συναισθήματα του ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για μελλοντική επικοινωνία.

Ως μέρος αυτής της ρουτίνας μπορείτε να κάνετε στο παιδί τρεις ερωτήσεις κάθε βράδυ:

○ Τι σε έκανε να χαμογελάσεις σήμερα;
○ Τι σε έκανε να στενοχωρηθείς σήμερα;
○ Τι είναι αυτό που έμαθες σήμερα;

Με αυτά τα τρία ερωτήματα το παιδί στο τέλος της ημέρας κάνει μια αναδρομή. Θα το δείτε να αρχίζει να χαμογελάει ξανά καθώς θυμάται αυτό που του άρεσε μέσα στην ημέρα και να παίρνει πιο σοβαρός ύφος καθώς μιλάει για κάτι που το έκανε λυπημένο και θα αισθάνεται περήφανο όταν σας λέει τι έμαθε.

Αν και αυτή είναι μια πολύ απλή συζήτηση, εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς.

Βοηθάει το παιδί να μάθει να επικοινωνεί. Μοιράζεται στιγμές και απόψεις με την οικογένειά του και γεννάται μια αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης που θα βοηθήσει στη διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας αργότερα.

Μαθαίνετε τι έκανε τις ώρες που ήταν μακριά από το σπίτι. Μέσα από τη συζήτηση θα μάθετε το παιδί σας καλύτερα και θα έχετε την ευκαιρία να του διδάξετε ότι οι αρνητικές εμπειρίες δεν είναι απαραίτητο να τον επηρεάζουν αρνητικά. 

Αφήστε το παιδάκι σας να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και κλείστε τη συζήτηση με ένα χαμόγελο, ένα φιλί και μια μεγάλη αγκαλιά!

Σχόλια