ΘΕΤΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΕΙΑ: ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΟΧΙ ΦΟΒΟ


Έχετε κουραστεί να φωνάζετε συνεχώς στα παιδιά σας; Θέλετε τα παιδιά σας να κάνουν το σωστό, χωρίς να χρειάζεται να τα εξαναγκάσετε ή να τα απειλήσετε; Μπορείτε να το επιτύχετε αυτό εφαρμόζοντας θετική πειθαρχεία.

Η θετική πειθαρχία είναι ένα μοντέλο γονικής μέριμνας βασισμένο στην ιδέα ότι δεν υπάρχουν κακά παιδιά, μόνο καλές και κακές συμπεριφορές. Η μέθοδος αυτή παραμένει μακριά από το φόβο, την ενοχή, τις φωνές, τις απειλές ή οποιοδήποτε είδος συναισθηματικού εξαναγκασμού. Αντ' αυτού επικεντρώνεται στην καθιέρωση εύλογων ορίων και τη διόρθωση των σφαλμάτων όταν εμφανίζονται με τρόπο ευγενικό και ενθαρρυντικό.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην προσπαθήσετε να ελέγξετε τα παιδιά με απειλές τιμωρίας.

  • δημιουργεί αίσθημα δυσαρέσκειας
  • έρευνες έχουν δείξει ότι δεν λειτουργεί μακροπρόθεσμα
  • υπάρχουν άλλοι πιο ευγενικοί και αγαπητοί τρόποι να διδάξετε τα παιδιά σας να συμπεριφέρονται
Η θετική πειθαρχία αποσκοπεί στην ενίσχυση της σχέσης μεταξύ γονέα και παιδιού. Επίσης, κατανοεί τις ανάγκες ενός παιδιού και βεβαιώνεται ότι οι ανάγκες αυτές ικανοποιούνται. Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά δρουν αρνητικά είναι είτε επειδή αισθάνονται απομακρυσμένα από τους γονείς είτε δεν καλύπεται κάποια ιδιαίτερη ανάγκη. Επομένως, έχει νόημα ότι μια στρατηγική για τη μείωση των δύο αυτών καταστάσεων θα οδηγήσει σε καλύτερα συμπεριφερόμενα παιδιά.

Θα μοιραστούμε μαζί σας τρεις στρατηγικές θετικής πειθαρχίας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διορθώσετε ομαλά τα παιδιά σας και να τα επαναφέρετε στην πορεία προς την καλή συμπεριφορά.

Κατανόηση των αναγκών

Πολλοί γονείς βλέπουν τη μη συνεργάσιμη συμπεριφορά των παιδιών τους ως πρόκληση στην εξουσία τους. Αλλά στην πραγματικότητα, η μη συνεργάσιμη συμπεριφορά προκαλείται συνήθως από την ανυπόμονη ανάγκη ενός παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι αν μπορέσουμε να αποκαλύψουμε την ανάγκη, μπορούμε να επιλύσουμε την κακή συμπεριφορά.

Οδηγίες

Η ιδέα με την διδασκαλία είναι να πείτε στα παιδιά σας τι θέλετε να κάνουν αντί να τους πείτε να σταματήσουν να κάνουν αυτό που ήδη κάνουν.  Δηλαδή αντί να πείτε "Σταμάτα να χτυπάς τον αδερφό σου" προσπαθήστε να πείτε σταθερά: "Περιμένω να μεταχειριστείς τον αδερφό σου ευγενικά. Εάν είσαι αναστατωμένος, χρησιμοποίησε τα λόγια σου". Η εστίαση σε αυτό που τα παιδιά σας δεν πρέπει να κάνουν, συχνά έχει το αντίθετο αποτέλεσμα να τα ωθεί να θέλουν να το κάνουν ακόμη περισσότερο.

Σύνδεση

Όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι αποτελούν μέρος της οικογένειας, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σας κάνουν ευτυχισμένους και υπερήφανους, που σημαίνει ότι θα ακολουθούν τους κανόνες που έχετε ορίσει γι' αυτά. Επομένως, ο χρόνος για να παίξετε, να μιλήσετε και να συνδεθείτε με τα παιδιά σας θα έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο συνεργατικά.

Όταν αφιερώνουμε το χρόνο να σεβόμαστε πραγματικά τα παιδιά μας και να τους διδάξουμε πως να κάνουν το σωστό και να έχουν την ενσυναίσθηση για τους άλλους, κάνουμε το καλύτερό μας έργο ως γονείς για να δημιουρήσουμε ευτυχείς και ασφαλείς ενήλικες.

Σχόλια