ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΩ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ


 Υπάρχουν παιδιά που έχουν πιο ταχεία ανάπτυξη του λόγου τους σε σχέση με κάποια άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το μωράκι σας έχει κάποια λεκτική δυσλειτουργία αλλά μπορεί να μην αισθάνεται ακόμα έτοιμο. Παρ' όλα αυτά θα μπορούσαμε σαν γονείς να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή του με κάποια ερθίσματα τα οποία μπορεί να είναι:

1. Μιλήστε του συνέχεια

Όσο περισσότερο μιλάτε στο μωράκι σας τόσο πιο γρήγορα θα μιλήσει. Εαν δείχνουμε παράλληλα αντικείμενα, αυτό θα επιταχύνει την κατανόηση των λέξεων. Για παράδειγμα: θα φάμε ένα μήλο;

2. Μιλήστε του κανονικά

Για να μάθει το παιδί να μιλάει σωστά θα πρέπει να του μιλάμε αντιστοίχως και σωστά! Όσο και να μας φαίνεται αστείος ο τρόπος που παραποιούν τις λέξεις, εμείς δεν πρέπει να τα μιμούμαστε αλλά να τους λέμε τις λέξεις όπως πρέπει. Με αυτό το τρόπο θα ενισχύσουμε το λόγο του.

3. Διαβάστε του βιβλία

Εφοδιαστείτε με παραμύθια ή ακόμα και εκπαιδευτικά βιβλία. Όσο περισσότερο του διαβάζετε τόσο περισσότερες εκφράσεις και λεξούλες τολυ αποτυπώνονται ώστε να τις χρησιμοποιήσει όταν θα νιώσει έτοιμο.

4. Κατονομάζετε ό,τι διαβάζετε

Όλα τα βιβλία είναι εικονογραφημένα. Όταν για παράδειγμα έχουμε ένα βιβλίο για τα ζωάκια, τα κατονομάζουμε ένα προς ένα αναφέροντας και τους ήχους που βγάζουν. Παράδειγμα: Να μια γάτα. Η γάτα κάνει νιάου!

5. Μην ανταποκρίνεστε θετικά όταν σας δείχνει τι θέλει

Το μωρό μας έχει την τάση να δείχνει αυτό που θέλει αντί να το εκφράσει. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το ενθαρρύνουμε λέγοντάς του "δεν καταλαβαίνω τι εννοείς" ή "δεν ξέρω τι θέλεις, πες το μου κι ας είναι λάθος".

Αυτό που έχει σημασία είναι να καταννούμε ότι κάθε παιδί έχει το δικό του χρόνο που θα μιλήσει. Απλά εμείς σαν γονείς τούς δίνουμε μια ώθηση παραπάνω ώστε να τα ενθαρρύνουμε να το κάνουν λίγο πιο γρήγορα!


 Επιμέλεια κειμένου

Ελένη Γκοτσοπούλου

Σχόλια