10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΔΟΝΤΙΑ


Αρκετά συχνά απασχολεί τους γονείς, πώς θα εκπαιδεύσουν τα παιδάκια να βουρτσίζουν τα δοντάκια τους.

Μπορούμε με απλές συμβουλές να μάθουμε στα παιδιά τη σημαντικότητα του πλυσίματος των δοντιών.

1.Μιλάμε συχνά στα παιδιά για τα δόντια τους. Μπορούμε να τους δείξουμε εικόνες, ακόμα και να τα παρατηρήσουμε μπροστά σε έναν καθρέπτη και να εξηγήσουμε την χρήση τους στην καθημερινότητά μας.

2.Δώστε τους την ευκαιρία να σας παρατηρήσουν τη στιγμή που βουρτσίζετε τα δόντια σας. Κάτι που θα βοηθήσει πολύ σε αυτή τη φάση είναι να δώσετε την οδοντόβουρτσα τους για να μπορέσουν να μιμηθούν τις κινήσεις σας.

3.Επιλέξτε μια οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα που να αντιστοιχεί στην ηλικία τους. Υπάρχουν στην αγορά διάφορα σχέδια και χρώματα οδοντόβουρτσας, όπως και διάφορες γεύσεις οδοντόκρεμας. Σημαντικό είναι να προσέξουμε οι επιλογές που θα κάνουμε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών.

4.Δείξτε τους πώς θα καταφέρουν να βουρτσίσουν τα δόντια καλά! Με απλές κινήσεις και ευχάριστη διάθεση δείχνουμε πώς θα βορτσίσουν εύκολα τα δοντάκια.

5.Δημιουργήστε την συνήθεια να βουρτσίζετε τα δόντια πρωί και βράδυ. Η καθημερινή ρουτίνα θα βοηθήσει τα παιδιά να μην ξεχνούν το πλύσιμο των δοντιών τους.

6.Περιορίστε τα γλυκίσματα και τους ζαχαρώδης χυμούς, αναπτύσσοντας στα παιδιά το αίσθημα υγιηνής των δοντιών. Εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας μαθαίνοντας ποιες τροφές είναι κατάλληλες για τα δόντια και ποιες δημιουργούν προβλήματα.

7.Στη διάρκεια που βουρτσίζετε τα δόντια δημιουργήστε ευχάριστα συναισθήματα. Παίξτε με τα παιδιά, τραγουδήστε ή κάνετε μια αστεία γκριμάτσα.

8.Ενθαρρύνετε τα παιδιά όταν βουρτσίζουν τα δόντια. Δεν χρειάζεται να είμαστε επικριτικοί μαζί τους, αλλά να τους δίνουμε έπαινο για την προσπάθειά τους.

9.Βάλτε ένα καρεκλάκι ή σκαλάκι για να μπορούν να φτάσουν στο νυπτήρα. Φτάνοντας στο νυπτήρα μπορούν συμμετέχουν στο βούρτσισμα, να πιάσουν το τρεχούμενο νερό, να σας παρατηρήσουν από κοντά.

10.Μπορούν να συμμετέχουν και άλλα άτομα της οικογένειας στο βούρτσισμα (μπαμπάς, μεγαλύτερο αδελφάκι). Έτσι τα παιδιά θα κατανοήσουν ότι όλοι προσέχουμε να έχουμε υγιή δόντια!


Επιμέλεια κειμένου

Διονυσία Γιαννοπούλου

Σχόλια